Köpstopp och tankar kring pengar

Det där med pengar kan ju vara en riktigt ångestladdad sak, men samtidigt alldeles underbar. Trots att jag är ekonom och undervisar i ekonomi så har även jag svårt att hålla i pengarna. Det skall jag villigt erkänna. När jag var liten rann pengarna genom mina fingrar. Fick jag 10 kr spenderade jag dem direkt. Fick jag min lön när jag extrajobbade på gymnasiet rök den på en vecka. Jag är medveten om denna egenskap nuförtiden och vet vad jag måste göra för att jag skall motverka det. 
 
Så fort jag får min lön betalar jag alla räkningar. Det spelar ingen roll när de förfaller. Jag måste veta hur mycket jag har att röra mig med direkt. Steg 2 är att föra över till pengar till sparkontona. För jag vet med mig att det inte kommer vara något över vid slutet av månaden till att spara. Så fungerar jag. Jag sparar hellre lite för aggressivt i början för att ev. vara tvungen att "låna tillbaka" lite på slutet. Vissa överföringar görs även per automatik så de pengarna "ser" jag aldrig.
 
Nu till köpstopp. Det kan vara riktigt svårt att hålla om man har det utan anledning. De flesta har nog inte köpstopp om inte det finns det. För min del så har jag just nu köpstopp på träningskläder eftersom jag har det i överflöd. Jag behöver inte mer. Nästa gång jag köper något nytt så åker något gammalt ut. Det är förövrigt en princip som jag kör rakt över när det gäller kläder numera. Köper jag t ex. en ny skjorta, skänker jag bort en gammal. Skulle det vara kläder som inte är sönderslitna säljer jag dem. Du kan alltid få något för dem på Tradera, eller säljgrupperna på Facebook. Visst det kräver lite arbete, men det är ju helt klart värt det i slutändan. Jag har även blivit mer selektiv när det gäller klädinköp. Jag gör sällan spontanköp utan tänker efter en extra gång. Jag köper hellre ett plagg av bra kvalitet än 5 som ser konstiga ut efter 5 tvättar. Men vi är alla olika där. Vissa vill hellre ha mycket kläder i garderoben istället för färre, men av högre kvalitet. Det man måste tänka på när man köper lite dyrare kläder är bara att vårda dem så att de håller länge.
 
När det gäller märkeskläder köper jag dem heller aldrig till ordinarie pris utan på rea. Jag har helt enkelt inte råd med dem annars. Jag kollar upp på vilka webshopar plaggen jag vill ha säljs, och sedan inväntar jag rean och slår till. Där satsar jag nästan alltid på basplagg, annars tenderar de att bara hänga i garderoben. Det tar lite tid, men jag tycker att det är värt det. Sedan gäller det också att ha lite tålamod. Det är värt att vänta ibland och när du väl har plagget i din ägo så känns det så värt det och så himla bra. Nu känner jag att jag har en garderob som funkar i många lägen och som jag kan ha i många år. Det enda som saknas nu är en snygg, svart, figursydd kavaj. 
 
För mig personligen så är det stora sparmålet nu hus. Du kan inte köpa hus idag utan 15 % i kontantinsats. Till det kommer även avgifter för lagfart, pantbrev och upprättande av huslån. Sedan har vi två resor inbokade i vår. Först skidresa och sedan min 30-årsresa. Ja, man får prioritera helt enkelt. Jag måste ha ett slutmål som driver mig. Då kommer tävlingsmänniskan fram och då ger jag mig inte förrän jag når målet. 
 
Så mitt tips till er om ni har köpstopp eller känner att ni behöver ha det av någon anledning. Försök hela tiden tänka på målet. Är det värt att "sabotera" det bara för att du "måste" ha den där tröjan? Jag tror att svaret på den frågan nästan alltid är nej. Många bäckar små helt enkelt. För när du står där och har sparat ihop pengarna som du behöver för att göra den där resan eller för att köpa den där dyrare saken så är det så värt det! 
 
Har ni några sparmål i år som gör att ni drar ner på vissa saker? Hur brukar ni lägga upp er plan?
Clara

Jag köper också nästan alltid mina lite dyrare kläder på rean! Ofta är det saker som jag verkligen vill ha och väntar och hoppas att det finns kvar när rean börjar!Undviker också alla småköp och sparar till pengarna till något jag verkligen vill ha.